PinksterSail Hellevoetsluis

Het jaarlijkse zeilweekend voor gaffelgetuigde zeilschepen in Hellevoetsluis tijdens Pinksteren. Op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei 2016 wordt dit unieke zeilevenement gehouden.

woensdag 22 mei 2013

Zeilhistorie zeilt op PinksterSail 2013 in Hellevoetsluis


Zeilhistorie voor HellevoetsluisIn het Pinksterweekend van 2013 was het weer een drukte van belang in de stadshaven van Hellevoetsluis aan de Westkade. Veel zeilers van gaffelgetuigde zeilschepen en zeiljachten verzamelden zich weer voor een gezellig Pinksterweekend. Ruim 40 schepen deden mee. Tubes International, Vrijheid Nautic, Vuurtoren Watersport en uiteraard het charterschip Linquenda II van Simone en Jan Ruitenga uit Hellevoetsluis, hadden zich als sponsors voor dit weekend opgeworpen om de zeilers weer een onvergefelijk lang weekend te bezorgen. Het organisatie-comité had zich uitgesloofd met allerlei activiteiten om de zeilers bezig te houden.Gezellig op de "Witte Wiefke"

De weersvooruitzichten waren niet bepaald zoals wij meestal gewend zijn. Andere jaren hadden wij toch schitterend weer. Echter dit jaar was het weerbericht wisselvallig en nou niet bepaald standvastig. Dat de zondag toch een schitterende dag werd, was vooral te danken aan het briefje van Simone Ruitenga naar 'boven' met het verzoek om mooi zeilweer. Zonnetje, mooi 'lopend' windje en blije en rood-verbrande gezichten waren het resultaat.


Volle haven

Het weekend begon met het verzamelen van de zeilschepen en zeiljachten aan de Westkade. In de loop van zaterdag zag men de haven steeds voller worden met gaffelgetuigde zeilschepen. Ook het aantal passanten aan de Oostkade nam gestaag toe. Motorbootvaarders en 'tupperware' zeilers vonden dit evenement blijkbaar ook geslaagd.


gele cape en badeend-diadeem

Op zaterdagavond was de eerste activiteit. Gedurende de gehele dag hadden vrijwilligsters, onder leiding van Francoise van Veen, charmant gekleed in een gele cape en met een badeend-diadeem op, lootjes voor de badeendjes-race verkocht. Rond 17.00 uur werden deze 'gelanceerd' vanaf de "Legend" ("Leg Eend" volgens sommigen), waarna de eendjes al drijvend onder de brug door moesten. Door de windstilte moest de "Legend" met enige motor-geweld de stroom in het water ten gunste van de badeendjes, keren. 1.500 Badeendjes, GO!

Langs de kant en op de schepen in de voorhaven was het een drukte van belang. Velen hielpen de badeendjes tussen de schepen vandaan te halen. Er waren zelfs een paar bemanningsleden zo moedig om in het water te springen, om de badeendjes te helpen. Na een leuk spektakel werd de winnende badeend, nummer 315. Diegene won een mooie tablet-computer. Na dit evenement bleef het nog lang gezellig 'onrustig' op de boten.Aandachtig publiek bij het palaver

De zondagochtend begon, na zo'n 'onrustige' zaterdagavond, best vroeg. Om 10.00 uur was het palaver aan de kade bij de Linquenda II. Nadat de burgemeester van Hellevoetsluis, Erik van Heijningen, de deelnemers had toegesproken, namen Han van Veen en Jan Ruitenga diverse gegevens door met de schippers en hun bemanningen. Tevens kreeg iedere deelnemer een schitterend roze T-shirt met de sponsors erop en een tasje met allerlei informatie en leuke gadgets. De TubeSail vlaggen en roze T-shirts versierden de haven van Hellevoetsluis. Om 12.10 uur was de eerste start van de kleinere zeiljachten, om 12.20 uur voor de middengroep en om 12.30 uur voor de grotere zeilschepen.


Burgemeester Hellevoetsluis in actie

De zeiljachten en zeilschepen verzamelden zich op het water voor Hellevoetsluis. Een mooi spektakel om te volgen vanaf de kant. Maar...ook op het water genoten vele liefhebbers, waaronder de Burgemeester van Hellevoetsluis. In zijn jeugd had hij gewindsurft bij Hellevoetsluis en deze herinneringen kwamen weer boven. Vol interesse volgde hij, samen met zijn zoon Nicolai, de verrichtingen van de zeilers. De burgemeester mocht de startseinen geven. Vol overgave stond hij op het startschip "Willem", waar hij, onder de vakkundige leiding van Erwin, de schipper van de "Willem", zijn taak volbracht. Nadat de schepen waren begonnen aan hun zeiltocht, verspreidden de zeilschepen en zeiljachten zich over het water. De zeilers probeerden zo optimaal mogelijk te zeilen en zo snel mogelijk weer bij Hellevoetsluis terug te zijn. Wie dit het best deed, kunt u op de website van PinksterSail Hellevoetsluis 2013 (www.pinkstersail.blogspot.com) terug vinden. De 'stratenmakers op zee' hadden hun werk goed gedaan.Glaasjes 'Sinas'

Tegen 4 uur waren de meeste zeilschepen en zeiljachten weer terug in de haven. Vele 'sterke-', 'zeemans-' en zeilers-verhalen werden uitgewisseld onder het genot van een 'glaasje sinas'.
Op het charterschip Linquenda II was door de sponsor Teus Renes van Tube International een muzikant ingehuurd, die de stemming flink oppepte met allerlei bekende liedjes, die een hoog meezing gehalte hadden.

zo zit je nog op het bankje...
zo niet meer.....

Na de aftersail, moesten de bemanningen van de deelnemende schepen alweer aan de bak. Er was bij het Droogdok Jan Blanken een nieuwe activiteit in gereedheid gebracht, namelijk bungy-roeien. Met dank aan het Zeekadetkorps Hellevoetsluis, mocht het organisatie comité 2 roeivletten lenen, die door middel van een elastiek bevestigd waren aan de steiger. Het was de bedoeling dat een 4-koppige bemanning zo ver mogelijk probeerde weg te roeien. Uiteraard zorgde dit voor vele hilarische momenten. De bemanning van de "Spartivento" kwam met 17,5 meter het verst.
Volle zaal bij de prijsuitreiking

Op naar het horeca gedeelte van het Droogdok "Jan Blanken". Voor de deelnemers was er een buffet gereed gemaakt en een band stond klaar om de feestvreugde te vergroten. Bij de prijsuitreiking was het erg druk. Velen hadden vertrouwen in hun zeilkunst, en wilden wel eens weten hoe zij gescoord hadden bij het bungy-roeien. De deelnemende schepen kregen een mooie verrekijker en een plaatje als aandenken aan TubeSail 2013. Na de zoenen van Jan Ruitenga, voor iedere deelnemer die naar voren kwam, of het nu een man of vrouw was, maakte niet uit, was het nog lang gezellig!vermoeiend weekend
gezellig weekend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten