PinksterSail Hellevoetsluis

Het jaarlijkse zeilweekend voor gaffelgetuigde zeilschepen in Hellevoetsluis tijdens Pinksteren. Op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei 2016 wordt dit unieke zeilevenement gehouden.

vrijdag 30 mei 2014

Zeilschepen prepareren zich voor PinksterSail 2014

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, wordt PinksterSail als een soort start van het zeilseizoen gezien voor de gaffelgetuigde zeilschepen. De inmiddels beruchte ScheleKeesRees is dan een voorbode om te kijken of de schepen wel goed in elkaar gezet zijn, goed getrimd zijn, alles werkt zoals het hoort, etc.
PinksterSail wordt dan de showparade en de meting of alle veranderingen, verbouwingen, nieuwe zeilen, geverfde onderdelen, getimmerde teak-luiken, gedubbelde vlakken e.d. allemaal wel de moeite waard zijn geweest. Uiteraard is het ook een showmomentje!

Bij ons vielen een aantal 'projectjes' op.
motorruimte Chantecler, schoenen uit!
Op de Chantecler werd de motor gereviseerd, de motorruimte omgetoverd in een schoenloze ruimte waar alleen op sokken en pantoffels gelopen mag worden. De bordeaux rode vlakken langs de kajuit, kuiprand en diverse onderdelen werden van een chique klassiek moderne blauwe  kleur voorzien en..... mogelijk werd op advies van Luuk, hun technische zoon, een paar whale-tales geplaatst op het vlak aan de achterzijde van de Chantecler. Zo moet de snelheid onder motor en zeil significant toenemen, aldus Luuk. Aanpassing van de handicap....?
Nieuwe, chique kuip van de Immetje
De Immetje werd stevig onderhanden genomen. Eveneens werd de motorkamer ontzien van een warboel aan elektriciteitsdraden. De spaghetti was niet meer te overzien en problemen zouden zeker gaan voordoen als dit niet werd veranderd. Harry maakte gelijk de randen, dragers, luiken even anders en op advies van de creatieve schipperes werd de kuip van een eveneens modern klassieke blauwe kleur voorzien. Er schijnt geen overleg geweest te zijn tussen de schipperessen van de Chantecler en de Immetje. Ook weer heel mooi om te zien.

bakje mosselen van Spartivento
De Spartivento had in de Bietentocht niet de snelheid die wij en de schippers hadden verwacht. Schipper Peter en Schipperes Ilse lieten dit niet op zich zitten en besloten rigoureus de Spartivento aan te pakken. Op een 'geheim' werfje in Krimpen ad IJssel werd de snelle Spartivento gesnapt. Duidelijk is de mooie lijn van het schip te zien. Met zo'n mooie lijn, kan het niet anders dan dat jij snel kan zeilen. De mooie vrouwelijke lijnen lijken wel op die van.....uh? Eén van de snelheids-problemen was de container mosselen die van het vlak werd afgeschrapt. Wij zijn benieuwd naar het resultaat.

Spartivento op de werf, mooie vrouwelijke lijnen!
De Linquenda II ging in het Droogdok van Hellevoetsluis, net voor de ScheleKeesRees. Dit zal na inspectie van het vlak, zeker een superglad onderwaterschip op leveren. Minder of geen weerstand zal de snelheid significant doen toenemen, zeker in licht weer. Alsof dat niet genoeg is, werden er ook diverse zeilen vervangen. Knisperende bruine performance zeilen zullen de snelheid zeker verhogen, maar ook de aandewindse eigenschappen. Jan en Simone zijn gebrand op sportieve 'wraak'.
Linquenda II in het dok, ruimte zat!

nieuw zeiltje voor linquenda II

Op de Hoop op Zegen is de mast stevig onderhanden genomen. Ik ben benieuwd of er geen carbon-hout-look-a-like mast op is gezet om de snelheid te verhogen! Echter de schipper en de schipperes zijn duidelijk heel tevreden met het resultaat.

De Hollandsch Diep is in de verf gezet, supergladde verf die de weerstand van de wind aanzienlijk moet verminderen, zodat zij nog meer snelheid uit het schip kunnen halen en Pieter een nog grotere glimlach op zijn gezicht kan toveren. Tevens is het net vervangen onder de boegspriet voor een superlicht, maar stevig net, de mast eveneens onderhanden genomen en de vloer binnen meerdere keren gelakt (showmomentje?); jij kan jouw haren er in kammen.
professionals schilderen Hollandsch Diep

Als jullie nog meer 'projectjes' weten, dan horen wij dat graag. Foto's en tekst zijn dan uiteraard nodig om e.e.a. op de site te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten