PinksterSail Hellevoetsluis

Het jaarlijkse zeilweekend voor gaffelgetuigde zeilschepen in Hellevoetsluis tijdens Pinksteren. Op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei 2016 wordt dit unieke zeilevenement gehouden.

zondag 15 juni 2014

Klassieke zeilschepen veroveren Hellevoetsluis


 
Klassieke zeilschepen voor Hellevoetsluis
Al weer 24 jaar wordt de vestinghaven van Hellevoetsluis in het Pinksterweekend dicht 'gebouwd' met klassieke, gaffelgetuigde, zeilschepen. Dit jaar waren er 48 zeilschepen aanwezig, van klein tot groot, om tijdens de openingstocht van het seizoen, hun zeilschepen te laten zien en om met hun bemanning veel plezier te hebben in de haven en op het water. Vrijdag en zaterdag verzamelde de 48 zeilschepen zich aan de Westkade. De 48 zeilschepen, met bij elkaar meer dan 250 bemanningsleden, zorgden voor een vrolijke en klassieke sfeer in de mooie vesting van Hellevoetsluis. Vele zeilers kennen elkaar van andere evenementen. Vele zeilschepen zijn al rond de 100-jaar oud en zijn in dit zeilcircuit dus bekend bij velen. Op de kades van de Vesting van Hellevoetsluis was het een drukte van belang. Vele belangstellende liepen langs de schepen, genoten van de ongedwongen sfeer en van het mooie weer. Want dat is wel wat PinksterSail elk jaar kenmerkt, het is (bijna) altijd mooi (zeil-) weer. Velen dronken wat op de zeilschepen, maar de plaatselijke horeca en andere winkels profiteerden ook van de vele mensen die afkwamen op dit watersportevenement. Zaterdagavond bleef het nog lang gezellig en onrustig in de vesting van Hellevoetsluis.
 
Volle haven van de Vesting in Hellevoetsluis
Echter, zondag was om 10.00 uur het palaver en de schippers en hun bemanning moesten wel klaar zijn voor vertrek. Na één minuut stilte voor Teus Renes, kwam de vrolijke wethoudster van Hellevoetsluis (IBH) Margriet den Brok-Swakhoven aan het woord.Openingstoespraak van Wethoudster


Startsein van Wethoudster
Zij roemde de organisatie en het mooie evenement, dat laat zien hoe mooi Hellevoetsluis eigenlijk is. Na nog wat uitleg over de zeiltocht en het programma voor de rest van de dag, na het zeilen, het diner en de feestavond, vertrokken de schippers met hun bemanning naar de zeilschepen om te vertrekken. Echter op het water bleek er nagenoeg geen wind te staan. Echte zeilers komen altijd wel vooruit en de 'Zeekot' bewees met de snelste start en de winst in de kleinere klasse, dat echte zeilers winnen!

zwemmen voor de Spartivento.Zo zit jij in een kanoe.....,


dan komt Gerben langs, en ...dan niet meer
Door de weinige wind was het een mooi gezicht hoe bemanningen vindingrijk zorgden voor de voortgang van hun zeilschip. De sportiefste bemanningen zorgden voor roeiers, zwemmers en uiteraard alle zeilen die aan boord waren die gehesen konden worden. Voor de 'Spartivento' zwommen 2 'die-hards', Ilse Voerman en Benjamin Verboom, ruim een uur om dit schip in een gunstige positie te manoeuvreren, wat resulteerde in een mooie en spannende eindstrijd met de 'Stormvogel'. Binnen 3 seconden van elkaar eindigden deze zeilschepen.
De meeste zeilschepen anticipeerden prima op de wind vanuit het westen, en hesen alle zeilen die omhoog konden om maar zoveel als mogelijk wind te vangen. Nu was te zien waarom zeilen met klassieke schepen zo mooi is. Nú was het ook een zeilstrijd met geconcentreerde blikken op de zeilen en op het water. In vol ornaat zeilden de schepen op de finish af, die vlak voor het havenhoofd van Middelharnis was neergelegd. Na de finish konden de zeilschepen heerlijk terug zeilen naar de haven. De baan was ingekort, omdat anders niet iedereen op tijd in haven terug kon zijn voor het spelprogramma voor het diner.
Na een schitterend slot van deze mooie en gezellige dag, kwam iedereen voldaan de haven in. Het spelprogramma bij het Droogdok 'Jan Blanken' werd afgewerkt en het diner kon beginnen. De hongerige bemanning genoot van de lekkere maaltijd.
Vol spanning kwamen vervolgens de deelnemers naar de prijsuitreiking. De zaal was gevuld met rood verbrande koppies en vermoeide gezichten van de zon, het zwemmen, het roeien, het zeilen en hier en daar een lekker drankje.....?

Alle zeilen bijzetten


Strijd voor de wind


Aanstormend veld, binnen 30 minuten waren 40 schepen over de finish!
In klasse 1 werd de Zeekot oppermachtig eerste, in klasse 2 werd de lemsteraak 'Chantecler' eerste en in de grote klasse was het een enorme strijd. 3 schepen zaten na 2,5 uur zeilen binnen 5 minuten van elkaar. Als eerste kwam de 'Eben Haezer' over de streep, 2de de 'Stormvogel' en 3 seconde later de 'Spartivento'. In 30 minuten kwamen 40 zeilschepen over de finish. U begrijpt, een mooie strijd en schitterend om te zien.

Deze PinksterSail 2014 stond ook in het teken van het overlijden van onze jarenlange hoofdsponsor, Teus Renes. Speciaal voor hem is er een zeiltrofee in het leven geroepen, om deze ruimhartige man te gedenken. De aparte trofee, gesponsord door Bar Restaurant 'Het Boerengat', was voor het schip dat het beste zijn zeiltijd inschatte. Op 15 seconde nauwkeurig schatte de bemanning van de 'UK 102' hun zeiltijd. Tijdens het palaver werd 1 minuut stilte gehouden voor Teus Renes en voor de prijsuitreiking werd het 'lijflied' van Teus gezongen; "Bloed, Zweet en Tranen" van André Hazes. Tijdens PinksterSail droegen alle deelnemers een blauw t-shirt met op hun rug "Teus Bedankt". Dat waren wel, voor sommigen, momentjes om kippenvel van te krijgen.
Volgend jaar is een lustrum jaar. Voor de 25ste keer zal dan PinksterSail gehouden worden, dit keer op zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 mei 2015. Reserveer alvast die datum!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten